Allt handlar om människor

Nyurbanism är en av trenderna bakom idén om Urban Escape Stockholm. Läs mer om hur mänskliga behov blir utgångspunkt för stadsutveckling. 

”Det finns inga färdiga mallar för utvecklingen av en stad; människorna är staden, och det är för dem, inte för byggnader, som vi måste göra våra planer.” Orden är den amerikanska författaren och urbana aktivisten Jane Jacobs (1916-2006). Redan på 1960-talet förespråkade hon ett mänskligt synsätt på urbana miljöer. Och hennes banbrytande bok ”Den amerikanska storstadens liv och förfall” är fortfarande aktuell.

Idag har den nyurbanism som Jane Jacobs kämpade för fått ny luft under vingarna. Det är en tydlig trend inom stadsutveckling att skapa platser som berikar, inspirerar och utgår från människan. Att göra gator och kvarter roliga och spännande. Att få de som vistas där att känna sig upprymda och lätta till sinnet. Kanske också utmana genom arkitektur och nya lösningar.

Stora delar av det konkreta utvecklingsarbetet i Urban Escape Stockholm utgår från nyurbanismens tankar. De mänskliga behoven är i centrum och medskapande är en stark ledstjärna.

Men vad står nyurbanismen för? Förtätning är ett nyckelord, bekvämt ett annat. Det handlar inte i första hand om hur staden ser ut, utan om hur den fungerar. Idealet är levande kvarter med en maximal blandning av människor och funktioner. Och med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Det mesta ska finnas inom gångavstånd, vara anpassat för gångtrafikanter och ha en öppenhet mot gatumiljön. Verandor, generösa fönster och dörrar, gågator, trädkantade gator och dolda parkeringsplatser är några av kännetecknen.

Men nyurbanismen betonar också skönhet. Arkitektoniska detaljer, utsmyckning och mötesplatser ska utgå från mänsklig komfort och ha hög estetik. Även vackra omgivningar är viktiga för att skapa en plats där folk vill vara.

Jane Jacobs uppmuntrade människor att bli familjära med de platser där de lever och arbetar. Att på olika sätt engagera sig och göra platsen till sin. ”Städer har möjlighet att erbjuda något för alla, bara för att och enbart därför att de är skapade av alla.”

 • Nyhet

  Kindred Group flyttar in i kvarterets nya hus

  Bit för bit tar Urban Escapes nya hus form i korsningen Hamngatan och Regeringsgatan. Ett av de företag som kommer...

  Läs mer
 • Nyhet

  Tjugo dagar med nya takupplevelser i city!

  I mars 2017 invigdes de första publika delarna i Urban Escape kvarteret med hotellen At Six och Hobo tillsammans med...

  Läs mer
 • Nyhet

  Torgfest på Brunkebergstorg

  Kom och fira nya Brunkebergstorg torsdag den 31 augusti. Under en dag flyttar verksamheterna runt Gallerian och Kulturhuset ut på torget –...

  Läs mer
 • Nyhet

  Netlight får nytt hem i Urban Escape

  Just nu är det högtryck i Urban Escape. Brunkebergstorgs två nya hotell, den nya entrén och takkrogen Tak fyller kvarteret...

  Läs mer
 • Nyhet

  Ett nytt citykvarter har öppnat

  Delar av Urban Escape har öppnat! Hotellen At Six och Hobo är redo att möta sina gäster. Samtidigt öppnar vi...

  Läs mer
 • 23
  Mar 2017 Event

  Var där när det händer

  Äntligen slår vi upp portarna till Stockholms nya citykvarter – Urban Escape. Välkommen upp, välkommen bort, välkommen hem! Och framförallt,...

  Läs mer
Visa alla